...Destruir el present per recuperar el passat??

Notícia publicada pel Diari Avui el passat 7 d'agost del 2010.

Ecologistes volen aturar les excavacions a Aiguablava

Salvem el Crit ho justifica per la destrossa que està comportant a la pradera de posidònia, que està protegida

Ho han denunciat al Departament de Medi Ambient

El vaixell Thetis a la cala d'Aiguablava, a Begur, durant la primera prospecció d'enguany. Foto: Lluís Serrat
El grup ecologista Salvem el Crit-Arítjol demana aturar de manera “urgent” les excavacions submarines a la cala d'Aiguablava, al terme de Begur, on el Centre d'Arqueologia Submarina de Catalunya (CASC) ha localitzat cinc vaixells. Els ecologistes justifiquen la paralització de les excavacions arran de la destrucció de la pradera de posidònia oceànica, de la qual recorden que està protegida en l'àmbit europeu. “Veient la greu destrossa que ha provocat la primera prospecció, continuar les excavacions en aquesta zona tindria uns efectes massa negatius sobre aquest important hàbitat protegit”, va manifestar el secretari de l'entitat, Jordi Cruz.
El secretari de l'entitat va reconèixer que, inicialment, la descoberta d'un cinquè vaixell a la cala, que és de l'època romana del segle II després de Crist, “podria ser una bona notícia”. Però la seva repercussió en la pradera de posidònia, amb més d'un miler d'anys, fa que sigui “excessivament negatiu”. Cruz va explicar que les prospeccions fetes abans de l'estiu van deixar “una important cicatriu en aquest hàbitat”.
A més, segons explica el representat de Salvem el Crit, la situació podria agreujar-se si es pot delimitar que la prospecció arqueològica està situada dins de l'espai d'interès natural Muntanyes de Begur. Per tot això, l'entitat ecologista va decidir informar de tot plegat al Departament de Medi Ambient a Girona. “Es va mostrar interessat i estranyat perquè no se li havia informat ni presentat cap informe medi ambiental”, va explicar Cruz.

LA XIFRA


5
Són els vaixells
que s'han localitzat a la cala d'Aiguablava. D'aquests, quatre són romans i un medieval.

LA FRASE


En nom de la cultura o de la història no tot s'hi val, encara menys quan es tracta d'un hàbitat protegit
Jordi Cruz
SECRETARI DE SALVEM EL CRIT

Cultura o natura?


L'actuació arqueològica d'aquest estiu a la cala d'Aiguablava havia de ser la quarta i última del CASC. Però la descoberta d'un altre vaixell romà –el quart–, ja que aquesta cala s'utilitzava com a fondejador, fa que es plantegin més excavacions per a la campanya de l'any vinent. A més, els arqueòlegs destaquen la importància d'aquest nou vaixell pel fet que s'ha trobat fusta. Davant això, els ecologistes ja s'han mobilitzat després de veure com ha quedat el subsòl marí de la cala. L'entitat ecològica no creu que tot s'hi valgui en nom de la cultura, i recorda la importància de mantenir la natura. En aquest sentit, recorda que la pradera de posidònia és un hàbitat protegit, quan la lluita contra el canvi climàtic i la preservació de la biodiversitat s'ha tornat una prioritat al nostre planeta.
Els boscos de posidònia són un hàbitat amb moltes espècies, gran font d'oxigen i magatzem de CO2 i ajuda a disminuir els efectes dels temporals.

0 comentarios:

Publicar un comentario