Dofins amb amputacions a les aletes

Aquest és l'interessant aritcle que publica el diari de Girona, fruit d'un estudi del projecte NINAM,  sobre els dofins amb amputacions a les aletes a la zona de la Costa Brava. Un altre motiu de pes per regular de forma més estricte les embarcacions:

Dofins mulars a la Costa Brava

Dofins amb amputacions a les aletes prop del Cap de Creus

El projecte NINAM denuncia que la nàutica d'esbarjo veloç pot tenir efectes devastadors sobre animals com els dofins

ACN El projecte NINAM ha estudiat que entre la zona del Cap de Creus i Palamós (Baix Empordà) viuen habitualment uns 200 dofins mulars. Des de l'any 2006 però, l'organització ha catalogat entre cinc i set dofins amb amputacions a les aletes per culpa de les hèlices de les embarcacions de motor molt ràpides que naveguen per aquestes zones. Els membres de l'organització denuncien que aquest estil de navegació irrespectuosa posa en perill la vida dels dofins i d'altres espècies marines que habiten aquesta zona. Per combatre aquestes males pràctiques, l'entitat realitzarà xerrades sobre navegació a clubs nàutics de la zona, com ara Llançà, Port de la Selva o Empuriabrava.

Dofins amb amputacions a les aletes prop del Cap de Creus ACN

Els dofins mulars són una espècie marina que habita les franges litorals catalanes. Normalment es mouen prop de la costa, a un quilòmetre i mig de distància, i acostumen a buscar el seu menjar en zones de poca profunditat. Aquests factors fan que siguin uns dels animals que més pateixen les conseqüències de la presència humana. Actualment, de forma habitual, des del Cap de Creus i fins a Palamós hi viuen uns 200 dofins mulars.
 Tot i que sembla mentida que espècies com aquestes puguin trobar-se en aquests territoris, els dofins no són els únics cetacis que passen pel litoral gironí. Des del projecte NINAM van editar la primera guia de cetacis de Catalunya on s'explica que balenes rorquals, orques i fins i tot catxalots neden pel Cap de Creus i la badia de Roses durant la primavera buscant tota mena de menjar.
El projecte NINAM és una plataforma d'estudi dels cetacis de la conca nord occidental de la Mediterrània, que opera bàsicament a l'entorn del Parc Natural de Cap de Creus, amb port base a Roses (Alt Empordà). Des de fa cinc anys treballen sense cap ajuda econòmica ni subvenció per estudiar les espècies marines que habiten aquesta franja del litoral gironí. En total, fan una cinquantena de sortides a l'any amb un catamarà per identificar, retratar i catalogar aquests animals.
Les embarcacions són una amenaça per als dofins i altres espècies marines
Des de l'any 2006 però, el projecte NINAM ha detectat que les embarcacions ràpides de lleure s'estan convertint en un autèntica amenaça per a totes aquestes espècies. Els membres del projecte NINAM ja han trobat entre cinc i set dofins mulars amb talls o amputacions a les seves aletes per culpa de les hèlices d'aquests vaixells a motor. Dos dels animals tenen totalment amputades les aletes dorsals mentre que els altres dofins mantenen les marques i cicatrius de les hèlices.
Segons ha explicat una membre de l'entitat, Gemma Gonzàlez, els dofins s'enfonsen sota l'aigua durant diversos minuts per buscar els peixos. No obstant això, la biòloga marina ha assegurat que els dofins fan aquestes apnees amb una quantitat d'aire limitada i que, quan estan pujant a la superfície -després de buscar el menjar- els animals ho fan ràpid perquè no disposen de molt d'aire més. I és aleshores quan les embarcacions de lleure impacten contra els animals. "Normalment van tant ràpid que ni s'adonen que han xocat contra un dofí", ha assegurat Gonzàlez.
Un turisme nàutic «irrespectuós» amb el medi ambient
Des del projecte NINAM han criticat que aquestes embarcacions tenen un comportament totalment irrespectuós amb tots els animals que viuen al mar. "Que dels 200 dofins que habiten la zona, cinc presentin amputacions és una xifra molt dolenta" ha destacat Gonzàlez.
Per tal d'aturar aquestes males pràctiques, el projecte NINAM realitzarà a partir d'ara xerrades i taules rodones amb diversos clubs nàutics de la zona per difondre la importància de la bona navegació. Gonzàlez ha explicat que començaran a treballar amb les empreses que es trobin més a prop dels parcs naturals com els grups esportius que hi ha a Llançà, Port de la Selva, Cadaqués, Roses o Empuriabrava. "Sabem que els empresaris ens coneixen però hem d'arribar als usuaris que fan servir les embarcacions", ha detallat Gonzàlez.
Apadrina un dofí mular
Per tal d'arribar al màxim de gent possible, l'organització naturalista va engegar a principis del mes de gener una campanya d'apadrinament de dofins mulars.
Els interessats només han d'aportar 60 euros i poden posar el nom a un dels dofins catalogats pel projecte NINAM i rebre informació actualitzada cada cert temps sobre com viuen i quin és el seu estat. "Ensenyem una fotografia del dofí, les persones escullen el seu nom i poden participar en una expedició amb el projecte", ha explicat Gonzàlez.
De moment, ja s'han apadrinat 42 dofins amb noms tant originals com 'Mario', 'Llibertat', 'Serreta' o 'Queixalada' i des de l'organització tenen previst començar a difondre aquesta possibilitat a altres entitats. Segons l'agrupació, diverses institucions polítiques i socials de les comarques gironines estan interessades en col·laborar amb aquesta causa.

0 comentarios:

Publicar un comentario